Highspeed-synchronisatie met EPOS3 70/10 EtherCAT

De digitale positioneerbesturing EPOS3 70/10 EtherCAT voldoet aan de hoogste eisen voor realtime positioneertaken in een gesynchroniseerd systeem met meerdere assen. Uiterst compact gebouwd, beschikt de EPOS3 over een breed ingangspanningsbereik van 11 tot 70 VDC en levert een permanente stroom van 10 A, tijdens de versnelling en vertraging zelfs 25 A. Voor DC- en EC-motoren in het vermogensbereik tot 700 W geconstrueerd, biedt deze voor motoren met incrementele encoders uitstekende gelijkloopeigenschappen.

  • De EPOS3 70/10 EtherCAT kan als Slave zeer eenvoudig in een realtime-Ethernet-netwerk met Ether-CAT-protocol worden geïntegreerd en door middel van het meegeleverde apparaatbeschrijvingsbestand en de apparaatspecifieke configuratiehandleiding bijvoorbeeld in de Beckhoff-TwinCAT-omgeving worden geïntegreerd

De EPOS3 70/10 EtherCAT kan als Slave zeer eenvoudig in een realtime-Ethernet-netwerk met Ether-CAT-protocol worden geïntegreerd en door middel van het meegeleverde apparaatbeschrijvingsbestand en de apparaatspecifieke configuratiehandleiding bijvoorbeeld in de Beckhoff-TwinCAT-omgeving worden geïntegreerd. Met een veelvoud aan bedrijfsmodi is het efficiënte, flexibele gebruik in de meest uiteenlopende aandrijfsystemen in de robotica, de automatiseringstechiek en in de mechatronica mogelijk. De postioneerbesturing ondersteunt een brede bandbreedte van sensoren voor werkelijke waarde.

In de EtherCAT-typische modi «Cyclic Synchronous Position (CSP)», «Cyclic Synchronous Velocity (CSV)» en «Cyclic Synchronous Torque (CST)» overneemt de EtherCAT-master de berekening van de baanplanning en stuurt de doelparameters cyclisch en synchroon via het EtherCAT-netwerk aan de EPOS3. De desbetreffende regelkringen voor positie, toerental en koppel/stroom lopen daarbij in de EPOS3, die de via sensoren gemeten huidige waarden (positie, toerental, stroom) wederom aan de EtherCAT-master levert.

Voor de eigenlijke regeling van de aandrijving is de EPOS3 70/10 EtherCAT met geavanceerde Motion Control-functies uitgerust. Bijvoorbeeld wordt in de «Profile Position Mode (PPM)» de berekende baan hoogdynamisch en precies afgewerkt. Vele andere functies, zoals de snelheidsregeling door middel van de gedefinieerde doelsnelheid (PVM), de referentierun (Homing) op een gedefinieerde mechanische positie door middel van vele geïmplementeerde methoden zijn beschikbaar. Hetzelfde geldt voor het grote aantal in- en uitgangen, wat het gebruik van een aanvullende I/O-module in het EtherCAT-netwerk overbodig maakt. De digitale in- en uitgangen (11/5) zijn voor de referentie- of eindschakelaars alsook als Capture of Trigger vrij configureerbaar of kunnen voor de aansturing van remmen met gedefinieerde in- en uitschakelvertraging worden gebruikt. Aanvullend zijn analoge in- en uitgangen (2/1) vrij beschikbaar. Perfect op servomotoren afgestemd, biedt de EPOS3 70/10 EtherCAT ook ingebouwde motorfilters met motorsmoorkleppen geschikt voor bedrijf conform EMC-normen. Voorgeconfectioneerde kabels en afgestemd toebehoren vereenvoudigen de installatie en inbedrijfstelling.

De besturing biedt uitgebreide beveiligingsschakelingen tegen overstroom, overtemperatuur, onder-/overspanning, spanningstransiënten en kortsluiting in de motorleiding. Bovendien beschikt deze over een instelbare stroombegrenzing voor de beveiliging van motor en belasting en beveiligde digitale in- en uitgangen.

Als gebruikersinterface voor de rationele parametrering dient de «EPOS Studio» met vele smart-functies en intuïtieve wizards. Opgaven zoals bijvoorbeeld firmwaredownload, geautomatiseerde inbedrijfstelling van regelaars, I/O-configuratie, Test & Data Recording worden zo ongeveer kinderspel. Voor inbedrijfstelling en diagnose staat alternatief op het Ethernet een USB 2.0-interface ter beschikking.

De uitgebreide technische documentatie in Engels, inclusief firmwarespecificatie en applicatievoorbeelden alsook de grafische gebruikersinterface «EPOS Studio» vindt u in het internet als gratis download.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact