ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

Deze arm weet van aanpakken

Zwaar en repetitief werk is slecht voor het lichaam. De gevolgen zijn chronische rugpijn en andere klachten die leiden tot ziekteverzuim en hoge kosten. De robotarm Cobot brengt hierin verandering. Hij houdt het gereedschap vast, terwijl de werknemer het alleen nog maar hoeft te leiden – net als bij stijldansen.

Eén op de vier werknemers in Europa heeft last van zware rugpijn. Spier- en bota-andoeningen behoren tot de meest voorkomende werk gerelateerde klachten. En dat heeft duidelijke oorzaken: een hoog werktempo, monotone bewegingen en zware belasting. De gevolgen zijn ernstig. Niet alleen de gezondheid van het individu heeft te lijden, ook de economische en sociale kosten zijn enorm.

Om dit maatschappelijke verschijnsel tegen te gaan zijn nieuwe oplossingen nodig. Een ervan is de Cobot A7-15 van het Franse bedrijf RB3D. De Cobot helpt werknemers in de industrie aanpakken – letterlijk. De robotarm, die aan een muur wordt bevestigd, beschikt over zeven assen en heeft een actieradius van meer dan twee meter. Aan het uiteinde van de arm kan zwaar gereedschap worden bevestigd zoals bijvoorbeeld een slijpmachine. Op deze manier hoeft de werknemer het apparaat niet meer vast te houden, maar alleen nog te bewegen. Cobot doet het tilwerk.

Sensoren weten welke kant het opgaat
De robot ondersteunt de mens in de bewegingen die hij wil uitvoeren. Of hij nu naar boven, naar beneden, naar links of naar rechts wil. Een sensor herkent onmiddellijk wat de gebruiker van plan is en de besturing zorgt dat de robotarm zonder grote krachtsinspanning in de juiste richting beweegt. Voor de reactiesnelheid en de vloeiende beweging van de arm zorgen maxon DC motoren van de serie RE. Deze worden gebruikt voor alle assen van de Cobot.

Uiterst nauwkeurige borstelmotoren met een vermogen van 150 en 250 W vergroten de kracht van de werknemer aanzienlijk. Zo kan hij zijn krachten sparen en zich geheel op het werk concentreren. “Als voor een bepaalde taak een krachtsinspanning van 20 kg vereist is, verlaagt de Cobot deze tot 1 kg,” zegt Serge Grygorowicz, directeur en oprichter van RB3D. Hij en zijn team hebben tot doel de werkomstandigheden in de industriesector te verbeteren en spier- en botaandoeningen terug te dringen. maxon aandrijvingen waren voor de applicatie de eerste keus. “Deze bieden de beste combinatie van gewicht, kwaliteit en vermogens-dichtheid.” De eisen die aan de motoren worden gesteld zijn hoog. Ze moeten zowel snelheid als koppel leveren en grote krachten nauwkeurig en eenvoudig regelbaar overbrengen.

Belangrijke kennis uit de nucleaire sector

maxon heeft niet alleen de motoren geleverd, maar het hele aandrijvingspakket. De DC motoren van de RE-lijn worden toegepast in combinatie met de bijbehorende planetaire overbrengingen, encoders en de EPOS-positioneerbesturingen. Deze compacte oplossing van één producent overtuigde de Franse ontwikkelaars op de punten compactheid, koppel en versnelling. maxon heeft hiervoor nauw samengewerkt met het Franse onderzoeks¬instituut CEA List, dat een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van de Cobot. Want tot voor kort bestonden er nauwelijks industriële robots die door menselijke kracht konden worden bestuurd. En de beschikbare robots waren traag en nauwelijks in staat de werknemer te ontlasten. Daarom was de ervaring van CEA List met besturingen op basis van haptische feedback uit de nucleaire industrie zo belangrijk. Met deze vakkennis kon RB3D een nieuwe generatie industriële robots ontwikkelen die de werkomstandigheden in de productie duurzaam kunnen veranderen.
 

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact