ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

En opeens wil iedereen naar de maan

Decennialang bleef het rustig op de maan. Maar nu staat de maan bij wetenschappers opnieuw in het middelpunt. De komende jaren zijn meerdere landingsmissies gepland. Een van de toonaangevende missies plant een universiteit uit de VS met een minirover.

Even leek het alsof de maan zijn allure had verloren. Nadat de bemande NASA-missies begin jaren zeventig werden beëindigd, begon de ruimtevaart andere prioriteiten te stellen. ISS, Mars, het verkennen van het sterrenstelsel, om er maar een paar te noemen. Nu, vier decennia later, staat de maan weer in het middelpunt. Landen zoals China, Japan en India hebben al landingen uitgevoerd of plannen de komende jaren rovermissies. Maar misschien is een klein bedrijf hun voor.

De Google-prijs in het vizier
De start-up-onderneming Astrobotic Technology in Pittsburgh in de VS wil in de zomer van 2016 een lander en een kleine rover naar de maan sturen. Als dit project slaagt, zou dit een kleine sensatie betekenen. Het zou de eerste particuliere ruimtemissie naar de maan zijn. Bovendien zou Astrobotic daarmee de Lunar XPrize kunnen winnen, een prijs die door Google in het leven is geroepen. De hoofdprijs van 20 miljoen dollar wordt uitgereikt aan de eerste particuliere onderneming die op de maan weet te landen, 500 meter aflegt en videobeelden terugstuurt naar de aarde. De deadline van de competitie is al meerdere keren opgeschoven, maar is nu op eind 2016 gezet.

De jonge onderneming Astrobotic werd in 2008 door de robotspecialist William "Red" Whittaker opgericht door het robot-instituut van Carnegie Mellon University (CMU), waarmee nog steeds nauw wordt samengewerkt. De onderneming heeft als doelstelling op lange termijn goedkope goederentransport naar de maan aan te bieden.

Rover op zoek naar grotten
Bij de eerste missie van Astrobotic zal de zelfgeconstrueerde Griffin-lander onder andere de rover Andy naar de maan brengen. Dit voertuig, dat door een groep wetenschappers en studenten aan de Carnegie Mellon University is gebouwd, zal zich vooral richten op grotten. Bepaalde op de maan ontdekte grotten, zo denken de wetenschappers, zouden ingangen naar onderaardse tunnelstelsels kunnen zijn. Die zouden wederom ideaal zijn voor toekomstige basis voor mensen, omdat ze daar beschermd zouden zijn tegen straling, kleine asteroïden en temperatuurschommelingen.

Op poleposition
Of Andy de Google-prijs zal winnen zullen we moeten afwachten. Tenslotte plant Astrobotic ook andere Lunar-XPrize-kandidaten mee te nemen – voor zover zij voor hun plaats op de lander betalen. Besprekingen zijn gaande. Mocht het werkelijk zover komen, zouden we getuige van de eerste roverwedstrijd op de maan kunnen worden. Tot nu toe zouden Astrobotic en CMU op "poleposition" van start gaan. Een bewijs daarvoor is het winnen van de Three Milestone-prijs ter waarde van in totaal 1,75 USD, die Google in januari 2015 heeft uitgereikt – in de categorieën Landing, Imaging en Mobility. De teams moesten daarvoor onder andere bewijzen dat hun rover functioneert in een vacuüm en onder zware omstandigheden die op de maan heersen. De rover Andy kon dit in veel tests indrukwekkend bewijzen.

Bij de negen maanden durende ontwikkeling van Andy was het doel van de ontwikkelaars en studenten van de Pittsburgh-universiteit een goedkope doelgerichte rover te bouwen. Hiervoor werden van zoveel mogelijk standaardcomponenten gebruik gemaakt. Als aandrijving van de vier wielen worden borstelloze motoren EC-4pole van maxon gebruikt – in combinatie met de planetaire overbrengingen GP 32 HD. „Deze combinatie geeft ons meer dan genoeg koppel om alle hindernissen te kunnen overwinnen”, zegt Jon Anderson, Master-student in Robotics aan de CMU en technisch coördinator bij het Andy-project. Om in de ruimte te kunnen overleven werden aan de aandrijving kleine aanpassingen gedaan; zoals bij het smeermiddel en bij de schakelaarprintplaten. Het team weet de enorme schat aan ervaring van maxon bij ruimteprojecten te waarderen. Anderson zegt: „Het maakt ons werk eenvoudiger, tenslotte moeten wij op weg naar de maan enkele hindernissen overwinnen. Daarbij is het fijn een betrouwbare partner als maxon te hebben, die oplossingen voor onze motorproblemen levert.
 

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact