ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

“Even lachen” met maxon motoren.

Digitale spiegelreflexcamera's leveren fascinerend scherpe foto's op – hetzij gemaakt door een amateur hetzij door een beroepsfotograaf. Bij het resultaat speelt niet alleen competentie van de fotograaf een belangrijke rol: ook de techniek in de camera is van groot belang. Aandrijfsyste¬men van maxon zorgen voor “bliksemsnelle” foto's.

Het Leica S-systeem van de cameraproducent Leica bundelt op unieke wijze prestatiekenmerken voor de digitale fotografie. Het combineert de beeldkwaliteit van een middelgrote camera met de handzaam-heid, de snelheid en de flexibiliteit van een kleinbeeldcamera. De voor het Leica S-systeem gebruikte objectieven bezitten een eigen processor voor de volledige besturing van de autofocus. Bovendien zijn de objectieven van het Leica S-systeem met centraalsluiter verkrijgbaar, hetgeen de fotograaf een maximale vrijheid biedt bij het fotograferen met flits. De centraalsluiter is naast het in de camera geïnte¬greerd sluitersysteem een van de twee gebruikelijke constructieprincipes. De centraalsluiter bevindt zich, tussen de lenzen, dus centraal in het objectief. Hij bestaat uit meerdere lamellen die concentrisch om de optische as gegroepeerd zijn. Deze lamellen schieten – op moment van opname – synchroon en zeer snel uit de as weg, waarna licht op de sensor kan vallen.

Bij spiegelreflexcamera's sluit de centraalsluiter het eerst, na een opname. Dit komt omdat alle beeld-instellingen met een open diafragma gemaakt zijn. Dan klapt de spiegel omhoog, en de centraalsluiter opent opnieuw voor de belichting en sluit nadien weer. Dan zwenkt de spiegel terug, in het lichtpad, en de sluiter gaat weer open. Hoewel hij klassieke, mechanische veren als efficiënte energieopslag gebruikt, is de centraalsluiter een hightechproduct. Het veerspanningsprincipe maakt een extreem compacte bouwwijze mogelijk.

Kleine motor voor veel spanning

Voor de spanning van de veren zorgt een elektromotor van maxon met precisie-vrijloopoverbren¬ging. Ze geven bij het maken van de foto hun energie aan de sluiterlamellen door. maxon heeft deze motor speciaal voor Leica ontwikkeld. Een bijzondere constructie zorgt ervoor dat de lamellen bij het openen en sluiten niet terugslaan. Een microprocessor zet een palmechanisme in werking en regelt via twee elektromagnetisch bediende stoters het sluitproces.

De motor-overbrengingsunit van maxon is verantwoordelijk voor de spanning van de drie trek-veren, die de energieopslag leveren voor de centraalsluiter. Hiervoor wordt als basismotor een maxon A max 12 motor gebruikt. De gebruikte overbrenging is een geheel nieuwe ontwikkeling en is aan¬ge-past aan de beschikbare ruimte. Dit was de grootste uitdaging bij het ontwikkelen van de motor-over-brengingsunit in de centraalsluiter van het Leica-objectief: namelijk de wens om een zeer compacte, gesloten en dichte speciale uitvoering te ontwikkelen van een overbrenging, en wel een met haakse krachtoverbrenging via een kroonrad op het tandwiel van de centraalsluiting, voor een levensduur van meer dan 100.000 foto's.

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact