ID-Teaser-Rebrush-Company-Pic

Shakespeare in de spotlight.

Bezoekers zullen theatervoorstellingen in de toekomst in een heel ander licht gaan zien. Een hoofdrol bij de revolutionaire ontwikkeling van theater- en podiumbelichting spelen de uiterst precieze platte micromotoren van maxon.

Vince Herbert ontwikkelde de  „RSC Lightlock”. Als hoofd van de ‘Royal Shakespeare Company (RSC) Lighting Department’ , zocht hij een  oplossing voor de zware op afstand bedienbare spotlights. Voorheen konden geen flexibele, lichte supportsystemen voor de opname van lampen en spots ingezet worden, omdat  de complete constructiebrug na een gemotoriseerde lichtzwenking begon te slingeren. Wat  tot gevolg had dat alle andere lampen die op de steun waren aangebracht hun licht over het hele toneel verdeelden: het ergste wat tijdens een voorstelling – wat de theaterverlichting betreft – kan gebeuren. Het enige alternatief dat men had was de bevestiging van de lampen aan solide, zware constructies. Met als grote nadeel dat de toegang tot de verlichting tijdintensief, gevaarlijk en duur was en de regisseur met het oog op deze constructies vaak gedwongen was om compromissen te sluiten wat betreft de enscenering.

De „RSC Lightlock” voorkomt ongewenste slingering van lichte constructiebruggen door gebruik te maken van de derde wet van Newton – actie is reactie. Dit principe beschrijft het optreden van krachten in paren, waarbij elke kracht (actie) een even grote tegenkracht (reactie) opwekt, die weer op de kracht (actie) uitwerkt. Wanneer het bewegen van het licht tot stoppen moet worden gebracht, wordt een gewicht in tegengestelde richting bewogen, waardoor het de beweging stabiliseert.

Het verbazingwekkende aan de constructie is vooral dat het zware tegengewicht door een enkele borstelloze 90 mm platte micromotor van maxon bewogen wordt. Paul Williams (senior sales engineer bij maxon uk) zegt hierover: “De EC 90 micromotor is het essentiële stuk en is voor de „RSC Lightlock” uitgekozen, omdat deze niet alleen klein is en bijzonder efficiënt, maar zijn werk ook uiterst nauwkeurig uitvoert. Zou de schijf alleen maar minimaal vertraagd, te sterk of te weinig bewogen worden, dan is het functieprincipe – hetgeen de „RSC Lightlock” tot een succes heeft gemaakt – niet meer van nut.” De kleine motor werkt zo dynamisch en uiterst precies dat „RSC Lightlock” zelfs bij plotselinge, radicale bewegingen in minder dan twee seconden het slingeren en zwenken van de constructiebruggen elimineert.

De „RSC Lightlock” heeft de PLASA 08 Gold Innovation Award gewonnen. Momenteel wordt het Royal Shakespeare Theatre in Stratford-upon-Avon verbouwd. Hierbij wordt de verlichting uitgerust met de „RSC Lightlock”. Bij de heropening eind dit jaar worden de toeschouwers verrast met de nieuwe technologie.

Mervyn Thomas (directeur van Lightlock Ltd.) hierover: “Door de „RSC Lightlock” hebben we – wat betreft de theaterverlichting – een veel grotere creatieve speelruimte, waardoor toeschouwers binnenkort bekende uitvoeringen vanuit een geheel nieuw perspectief kunnen zien. De oplossing is een veilige en simpele constructie, waarbij de bewegelijke lampbevestigingen aan simpele, aan kabels hangende frames dichtbij de grond gemonteerd en onderhouden kunnen worden. Voor de uitvoering worden ze dan in de gewenste werkhoogte getrokken.” Paul Williams bevestigd: “Het principe is verbluffend eenvoudig, het design extreem slim. Met meer dan 1000 enthousiaste toeschouwers in de zaal moet de „RSC Lightlock” elke keer storingsvrij werken. Daarom hebben we gekozen voor aandrijvingen van maxon.”

 © maxon motor ag

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact