Marsrover legt marathon af

42 km met maxon DC motoren

Na elf jaar op mars heeft de NASA-rover Opportunity een marathonafstand afgelegd. Wat aanvankelijk een drie maanden lange missie zou zijn, is uitgelopen op een uniek succesverhaal – ook voor de Zwitserse aandrijvingsspecialist maxon motor.

  • Hij is wellicht niet de snelste, maar zeker degene met het grootste uithoudingsvermogen

    De Mars-rover Opportunity.

Hij is wellicht niet de snelste, maar zeker degene met het grootste uithoudingsvermogen. Na elf jaar en 2 maanden heeft de NASA-rover Opportunity op Mars een marathonafstand van 42,195 km afgelegd. Op 24 maart heeft de rover - door middel van een 46 m lange etappe - de imaginaire eindstreep gehaald. Opportunity is daardoor het eerste voertuig dat op een andere planeet een dergelijke afstand heeft afgelegd - extra bijzonder aangezien de rover voor een periode van slechts 3 maanden werd gedesigned.

43 maxon motoren vlogen naar Mars
De 6 wielen van Opportunity worden aangedreven door maxon DC motoren, 35 stuks met een diameter van 20 en 25 mm. Daarnaast werden 8 aandrijvingen gebruikt voor de 'lander'. Ze hebben goed werk afgeleverd. De maxon motoren in de wielen hebben elk meer dan 78 miljoen omwentelingen uitgevoerd – en dit onder zware omstandigheden en bij temperatuurschommelingen van -120 tot +25 °C. De ervaringen van dit succesvolle project worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe motoren, die binnenkort al met de Europese ExoMars-rover naar Mars zullen vliegen en daar aan de volgende wetenschappelijke race zullen beginnen. Meer over Mars-missies met maxon deelname vindt u hier:

Terug naar het nieuwsoverzicht

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact