maxon motor mee op kometenjacht

Rosetta-missie

De Europese ruimtesonde Rosetta heeft na een reis door het heelal van meer dan tien jaar de komeet Churyumov bereikt. Voor het eerst in de geschiedenis van de ruimtevaart zal over drie maanden een lander worden geplaatst op de vier kilometer grote steenklomp. maxon DC-motoren maken deel uit van deze unieke missie.

  • Op 6 augustus was het zover: de ruimtesonde Rosetta bereikte na een reis van meer dan tien jaar de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, ook Churyumov genoemd

Op 6 augustus was het zover: de ruimtesonde Rosetta bereikte na een reis van meer dan tien jaar de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, ook Churyumov genoemd. De wetenschappers van het Rosetta-team van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA sprongen een gat in de lucht. Voor het eerst in de geschiedenis van de ruimtevaart komt een sonde aan bij een komeet, kan deze nu omcirkelen, in kaart brengen en gegevens ervan verzamelen. En de eerste beelden leverden al verbazingwekkende inzichten op: de vier kilometer grote Churyumov is niet rond of ovaal, maar ziet eruit alsof er twee brokken losjes aan elkaar hangen. Ook het oppervlak van de komeet is met min 70 graden Celsius veel warmer dan verwacht. Volgens eerste informatie is de komeet bedekt met een laag zwart stof.

Eerste keus bij ruimtemissies
Rosetta zal de komeet nu beetje bij beetje naderen, tot op een afstand van slechts 10 kilometer. Medio november 2014 begint de moeilijkste fase: de lander Philae moet op Churyumov landen. Het moet de eerste gecontroleerde landing op een komeet worden. Een unieke prestatie – en maxon motor is van de partij met een DC-motor aan boord. Het is niet de eerste keer dat de microaandrijvingen uit Zwitserland eerste keus zijn bij ruimtemissies. Ook in het ruimtevaartuig Dragon van SpaceX, dat materiaal naar het ISS-ruimtestation brengt, bevinden zich maxon motoren. En natuurlijk in de Mars-rovers, die al jaren bedrijvig over de rode planeet rijden.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Contact

maxon motor benelux bv

Josink Kolkweg 387545 PR EnschedeNederland
+31 53 744 07 44 -
Contact